БОРАЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ОПШТИНЕ СРБАЦ ПОКРЕЋЕ ХУМАНИТАРНУ АКЦИЈУ НА ПРИКУПЉАЊУ НОВЧАНИХ СРЕДСТАВА ЗА ЛИЈЕЧЕЊЕ БОШКА ГВОЗДИЋА

Борачка организација општине Србац  покренула  је  хуманитарну акцију на прикупљању новчаних средстава за трошкове лијечења Бошка Гвоздића из Гламочана.

Бошко је демобилисани борац прве категорије Војске Републике Српске и ратни војни инвалид 7.групе  који се од јануара мјесеца 1995.године лијечи од дијабетеса. Фебруара исте године пао је у тзв „шећерну кому“ пошто је вриједност шећера износила 48,2 мјерних јединица. У коми, Бошка су прогласили  мртвим и он је завршио у мртвачници са ознаком на нози да се ради о „лешу број 2.“. Такође, наложена је и обдукција његовог тијела о чему свједочи и документ „Спроводница леша-Упутница за обдукцију“. На Бошкову срећу  прије  заказане обдукције пробудио се из коме и тако почео да живи свој други живот.Болест је узнапредовала и почела је да утиче на вид, тако да је 2012.године Бошко изгубио тотално  вид на лијевом оку, а стање се почело погоршавати и на десном оку од 2014.године , тако да данас на десно око види 60%  али са тенденцијом даљњег слабљења вида.

У борби са болешћу водио је борбу са неправедном ревизијом његовог статуса РВИ. Прво је на љекарској комисији цијењен са 90% инвалидности, док му је ревизијом из 2009.године тај проценат смањен на 50%, што је заиста парадокс, јер са једне стране је рапидно губио вид, а са друге стране проценат инвалидности му се смањивао. Након жалби и судског процеса није успио изборити побједу и вратити раније стечени инвалидитет  иако има три судске пресуде у своју корист. Прије мјесец дана поново је био на оцјени инвалидитета код надлежне љекарске Комисији чији налаз чека.


Како би се спријечио потпуни губитак вида и тотално сљепило и на друго око неопходан је оперативни захват који се може квалитетно урадити на Клиници „Свети Вид“ у Београду. Оперативни захватом кошта 3.500 еура,  а процјене су да је укупна и неопходна сума укључујући  трошкове  путовања и боравка у Београду око 4.500 еура.
Бошко нема тај новац нити га може самостално обезбједити, па је руководство Борачке организације општине Србац  одлучило да започне хуманитарну акцију на прикупљању новчаних средстава за његово лијечење.

Од  Полицијске станице Србац смо добили одобрење за прикупљање новчаних прилога у сврху новчане помоћи за Бошкову операцију, а Бошко је у банци отворио и два рачуна на које се може уплатити добровољни прилог. Један рачун за уплату у конвертибилним маркама, а други рачун за уплату из иностранства / девизни рачун /.

Такође, сви који желе новчано помоћи Бошку могу своје прилоге уплатити и у канцеларији Борачке организације општине Србац.

Борачка организација општине Србац ће новчана средства прикупљати и путем својих Мјесних борачких организација.

Замољавамо све људе добре воље као и сва правна лица  која  су у могућности да помогну Бошку Гвоздићу да то учине уплатом својих добровољних прилога.

Борачка организације општине Србац ће на крају ове хуманитарне акције обавјестити јавност о резултатима исте као и о висини прикупљених средстава. Акција ће трајати до 01.10.2018.године, а по потреби ће се и продужити.

Рачуни на које се могу уплатити средства:

За уплату у КМ:

562-099-81480016-58 , НЛБ Банка

са назнаком:  добровољни прилог за лијечење Бошка Гвоздића


За уплате из иностранства , девизни рачун НЛБ Банка

IBAN: BA 395620998148001852
BOŠKO/VLADIMIR/GVOZDIĆ
GLAMOČANI
78420 SRBAC

Додатне информације на број телефона  051/926-518 , канц. БО општине Србац.